Šaranski kup na stadionu Branko Čavlović Čavlek

Nestvarno djeluje ideja Hrvatskog ribolovnog saveza Hrvatske o otvorenom prvenstvu hrvatske u šaranskom ribolovu koji bi se trebao odvijati na stadionu Branko Čavlović Čavlek.

Moderni šaranski ribolov poprimio je u svijetu a pogotovo u zemljama zapadne Europe jednu višu dimenziju u zadnjih desetak godina. Francuska, Španjolska , Italija također i zemlje istočne Europe Ukrajina i Rusija organizatori su svjetskoga prvenstva u šaranskom ribolovu koji se odvija svake godine u drugoj zemlji.

Hrvatska a pogotovo područje Karlovca i karlovačke županije koja je bogata stajaćim i tekućim vodama idealno je stanište za šarane i amure. Jezera Šumbar koje se nalaze na samo 10 kilometara od samog centra Karlovca jedna su od najljepših i kapitalnom ribom najbogatija u republici Hrvatskoj. U njoj se mogu naći primjerci šarana i do 40 kilograma te također kapitalnih amura kao i somova do 100 kilograma.

Krajem 10. mjeseca vodostaji karlovačkih rijeka nerijetko budu i do 900 centimetara iznad svoje normale pa dolaskom tih oborinskih voda gotovo dva puta godišnje se poplavi i cijeli kompleks stadiona na kojemu nastupaju igrači nogometnog Kluba Karlovac 1919.

Voda koja dolazi iz rijeke Korane napuni sva igrališta gdje dubina vode zna biti i više od dva metra a pogotovo na glavnom terenu. Vodostaj Korane koji je potreban da vođa uđe na pomoćne terene iznosi 635 centimetara dok poplavljene glavnog terena se dogodi kada vodostaj iznos 720 centimetara.

Hrvatski šaranski savez u suradnji sa karlovačkim ribolovnim društvom Korana biti će organizator otvorenog prvenstva Hrvatske u šaranskom ribolovu na glavnom stadionu Branko Čavlović Čavlek.

O ovome nesvakidašnjem događaju priupitali smo predsjednika ribolovnog društva Korana Željka Capana o samoj organizaciji natjecanja.

 

  • Jezero Šumbar sa kojima gospodari KŠR Korana obiluje ribom Šaran i Amur, kako bi se zadovoljili svi kriteriji za natjecanje na stadionu Karlovca kapacitet ribe treba iznositi minimalno dvije tone. Ta kilaža nebi trebala predstavljati veliki problem jer smo već sklopili ugovor sa novoizgrađenim kompleksom Kaqarium i onu nam spremni osigurati transport šarana sa jezera Šumbar na stadion i nakon natjecanja odvoz istih nazad u jezera.
  • Već sam se sastao sa mnogim pitanjima glede zdravstvenog stanja šarana prilikom premještanja u drugo stanište te vam mogu potvrditi da su iz instituta za floru i faunu potvrdili da pesticidi i ostale kemikalije koje bi se mogle naci na stadionu nece utjecati na ribu jer je tlo već godinama isprano u svim poplavama koje su pogodile terene stadiona.
  • Što se tiče samog natjecanja ono bi se odvijalo kao i uobičajeno do sada 72 sata od petka pa do nedjelje. Točan termin održavanja odredio bi DHMZ koji bi po prognostičkim kartama predvidio tjedan poplava pa bi shodno tome bilo i održavanje.
  • Stadion bi bio podijeljen u sektore kao i kod pravoga jezera te bi svaka ekipa svojim znanjem trebala privući šarane u svoj „šesnaesterac“.
  • Moram se ovim putem zahvaliti i nogometnom klubu Karlovac kao i tvrtki Mladost koja bi omogućila rasvjetu tokom noći koja bi bila sa reflektora od stadiona tako da bi gotovo svih 72 sata uvjeti bili odlični.
  • Na Istočnoj tribini ne bi bilo natjecatelja te bi ona bila otvorna za sve gledatelje tokom tih 3 dana .

Trening pred samo natjecanje šaranaši će moći održati na pomoćnom travnjaku stadiona kao i na umjetnoj travi, naravno samo dalekometno zabacivanje koje kako doznajemo može biti veće i od 130 metara.

Ovo natjecanje bilo bi ovakvoga tipa po prvi puta gdje praktički reljef dna ne bi bio bitan nego bi mamac igrao najveću ulogu. Ekipe bi nastojale privući što više ribe u svoj sektor, bilo to po bokovima, sredini igrališta ili pred golovima.

U prošlogodišnjoj poplavi koja je bila rekordna u zadnjih 30 a možda i više godina imali smo primjere šarana koji su sami dolazili iz Korane na terene stadiona, pa su tako neki od njih i uhvaćeni na pomoćnom igralištu. Jedan od šarana je težio 13 kilograma.

O točnom datumu natjecanja svi zainteresirani biti će obaviješteni putem naše stranice a i putem drugih medija.